Rijbewijs A halen? Er zijn verschillende mogelijkheden!

Rijbewijs A halen? Er zijn verschillende mogelijkheden!

Verschillende soorten rijbewijzen

Wil jij binnenkort graag met je eigen motor over de weg scheuren? Daarvoor zul je eerst je motor rijbewijs moeten halen. Er verschillende soorten rijbewijzen, namelijk rijbewijs A, A1 en A2. Het soort rijbewijs A dat jij nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. In dit blog van Autoday lees je er alles over!

Lichte motor

Ben je van plan om op een lichte motor te gaan rijden? Dan heb je genoeg aan een rijbewijs A1. Dit is geschikt voor motoren met 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Vanaf je zeventiende mag je gaan lessen en je theorie-examen afnemen voor je rijbewijs A1. Je theoriecertificaat A1 is anderhalf jaar geldig. Vanaf je achttiende mag je het praktijkexamen afleggen.

Middelzware motor

Met je A2 rijbewijs mag je rijden op een middelzware motor. Deze motor mag een maximaal vermogen hebben van 35 kilowatt. Als je al in het bezit bent van een A1 rijbewijs dan mag je vanaf je negentiende lessen nemen op een middelzware motor. Heb je het A1 rijbewijs nog niet? Dan moet je wachten tot je twintig jaar oud bent om te beginnen met lessen. Als je het A1 rijbewijs al hebt dan hoef je het theorie-examen niet opnieuw af te leggen voor je A2 rijbewijs.

Zware motor

Voor zware motoren met onbeperkt vermogen heb je het rijbewijs A nodig. Met dit rijbewijs mag je rijden op alle motoren. Voor het volgen van rijlessen voor rijbewijs A geldt een minimum leeftijd van eenentwintig jaar. Heb je in de afgelopen twee jaar je A2 rijbewijs gehaald? Dan hoef je niet opnieuw je theorie-examen af te leggen en mag je je praktijkexamen al doen als je eenentwintig bent. Heb je je A2 rijbewijs al langer dan twee jaar? Dan mag je vanaf je tweeëntwintigste praktijkexamen doen en mag je eveneens je theorie-examen overslaan.

Code 80

Als je minder dan twee jaar geleden je A2 rijbewijs hebt gehaald, dan mag je je praktijkexamen voor je A rijbewijs al afleggen als je eenentwintig bent. Slaag je voor dit examen? Dan krijg je je rijbewijs A met de aantekening code 80. Dit houdt in dat je de komende twee jaar alleen op zware motoren met drie wielen mag rijden. Na twee jaar vervalt code 80 en mag je op alle zware motoren rijden. Wanneer je nog geen rijbewijs A2 hebt en een rijbewijs wilt zonder code 80 dan moet je wachten tot je vierentwintig bent voor je begint met je rijlessen.

Reageren is niet mogelijk.