Je rijbewijs halen is een stuk moeilijker dan vroeger

Je rijbewijs halen is een stuk moeilijker dan vroeger

Je moet tegenwoordig meer weten en kunnen dan vroeger

Als je in de jaren ’60 van de vorige eeuw je rijbewijs haalde, was je verzekerd van een rijbewijs waar je veel mee mocht. Het besturen van een grote caravan bijvoorbeeld. Je rijbewijs E? Dat kreeg je er gewoon gratis bij als je slaagde voor je rijbewijs B. Een theorie-examen? Ja, dat was er wel. Het was alleen een heel stuk eenvoudiger om het aantal punten te halen om te slagen. Laat iemand die in die tijd het rijbewijs haalde nu maar eens een theorie-examen doen. Dikke kans dat er wordt gefaald. Wil je nu met een scooter de weg op? Dan mag dat pas als je een theorie- en praktijkexamen hebt gehaald. Voor de theorie rijles mag je flink blokken. Anders haal je het gewoon simpelweg niet. Dan is het best een beetje zuur dat iedereen die voor 2010 een autorijbewijs haalde ook gewoon op een brommer mocht rijden. Nog oneerlijker: Je hoefde in de vorige eeuw niet eens een rijbewijs te hebben om een brommer te mogen besturen. Zelfs geen theorie-certificaat.

Waarom een beginnend bestuurder beter autorijdt

In de eerste plaats heeft de vorige generatie niet al die dingen moeten leren die jij wel als verplichting hebt gehad. Dat geeft je de theoretische kennis die je nodig hebt. Tijdens de rijles hebben autorijscholen hard gewerkt aan bewust autorijden. Veiligheid in het verkeer is veel belangrijker geworden, maar ook milieubewust rijden. Conclusie? Jouw rijles was gewoon beter als beginnend bestuurder. Verder beschik je gemiddeld over een beter concentratievermogen en een betere gezondheid. Dat geeft je nog meer voorsprong. De veelgeroemde ervaring? Die komt ook bij jou vanzelf. Veel oefenen en bewust omgaan met verkeerssituaties. Dan ben jij met hulp van de rijscholen en je eigen ontwikkeling toch echt de betere bestuurder!

Wat maakt het halen van een rijbewijs moeilijker dan vroeger?

Rijles volgen anno nu zou voor veel mensen die al tientallen jaren een rijbewijs hebben zeker geen kwaad kunnen. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij rijbewijs bezitters uit de vorige eeuw nooit scholing hebben gehad tijdens de rijles:

  • De huidige voorrangsregels voor fietsers
  • De regels voor beginnende bestuurders
  • Het bromfietsrijbewijs
  • Milieubewust autorijden
  • Het gebruik van navigatie en telefoon

Heb je zelf net je rijbewijs of volg je rijles en schakel je netjes bij een laag toerental naar de vierde versnelling? Dan begrijp je nu misschien waarom je ouders vaak nog steeds met een hoog toerental 50 rijden. Ze hebben het gewoon nog nooit geleerd! Gewoon een paar rijlessen volgen bij een van de uitstekende BOVAG aangesloten rijscholen zou zeker geen kwaad kunnen.

Een voorbeeld van een BOVAG aangesloten rijschool

De moderne rijscholen gaan met hun tijd mee. Ze bieden hun leerlingen tijdens de rijles een lesmethode die naadloos aansluit bij het praktijkexamen. De voorbereiding voor een theorie-examen is vakkundig. Van een BOVAG aangesloten rijschool mag je verwachten dat er niet door de mazen van de wet heen gewerkt wordt. Je krijgt er gewoon prima rijles en je gaat straks veilig de weg op. Lees meer over de aanpak van een moderne rijschool op de website van een rijschool in Amersfoort.

Reageren is niet mogelijk.