Waarom kloppen de cijfers van de rijscholen over slagingspercentages niet?

Waarom kloppen de cijfers van de rijscholen over slagingspercentages niet?

Het gerommel van rijscholen over je slagingskans

Rijscholen zijn de laatste tijd flink negatief in het nieuws gekomen omdat het slagingspercentages niet altijd klopt. Sommige rijschoolhouders maakten het wel erg bont door op de website een slagingspercentage van 80% te vermelden. Na onderzoek bleek dan dat het slagingspercentage in werkelijkheid maar 30% was. Zeker niet alle rijscholen geven op deze manier rijles. De meesten zijn gewoon betrouwbaar. Als je navraag doet over de huidige stand van zaken en de echte slagingspercentages dan krijg je in bijna alle gevallen gewoon een eerlijk antwoord. De rijscholen die hier uit de bocht vliegen en sjoemelen met de cijfers doen dit vaak onder druk. De druk om genoeg leerlingen van rijles te voorzien en daarmee zelf financieel gezond te blijven. Ondanks de in sommige regio’s hevige concurrentie onder autorijscholen zou een autorijschool er toch echt beter voor kunnen kiezen om in te zetten op kwaliteit. Een goede rijles met een goede rijinstructeur zorgt er immers voor dat de kans op slagen tijden het auto-rijexamen het grootst is. En dat willen we toch het liefst allemaal; in één keer slagen?

Gesjoemel met theorie-examen is afgelopen

Ook bij het CBR zijn ze uit de bocht gevlogen. De examens waren te veel vanaf een template opgezet en de trucjes waren er door rijschoolhouders eenvoudig uitgehaald. Rijscholen gaven op deze manier les aan kandidaten die op moesten voor het theorie-examen. Het leek er soms op dat het meer ging om het leren van de trucjes dan om de kennis van de examenstof. Voor de verkeersveiligheid is het maar goed dat het CBR inmiddels maatregelen heeft genomen. De trucjes zijn eruit en het theorie-examen schijnt in orde te zijn. Tijd voor de autorijschool om zich volledig te concentreren op het geven van autorijles en voorbereiding op het theorie-examen. En voor de kandidaat rijbewijshouders om flink te blokken natuurlijk.

Waar let je op bij het kiezen van een rijschool?

Even een paar tips om je te helpen de beste autorijschool te kiezen:

  • Kies niet alleen voor de laagste prijs, maar voor het totale aanbod
  • Check niet alleen de website voor informatie. Deze kan verouderd zijn. Kijk ook naar reviews
  • Maak altijd eerst persoonlijk kennis met je instructeur, voordat je beslist
  • Zorg dat je gemaakte afspraken duidelijk op papier hebt
  • Controleer slagingscijfers. Twijfel je? Vraag dan door

Uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om dat je voor een rijschool kiest die jouw persoonlijke vertrouwen waard is en je zo snel mogelijk aan je rijbewijs helpt.

Meer weten over een geschikte rijschool?

We hopen je met deze tips op weg te hebben geholpen bij de keuze voor de beste rijschool. Woon je toevallig in de provincie Utrecht? Wil je rijles gaan nemen? Kijk dan eens op de website van Autorijschool Quelleke in IJsselstein. Hier vind je een voorbeeld van een rijschool die eerlijk is over je slagingskans en waar je weer gewoon goed wordt voorbereid op je theorie-examen. Het halen van je rijbewijs blijft uiteindelijk een kwestie van jezelf goed voorbereiden en de instructeur kiezen die bij je past. Dan heb je alvast alles gedaan om te slagen voor je rijbewijs. Het hebben van net dat stukje geluk tijdens je rijexamen geeft uiteindelijk de doorslag. Ook voor jou is er dan dat felbegeerde roze kaartje, waarmee je lekker zelf de weg op mag.

Reageren is niet mogelijk.