Wat is de juiste zithouding achter het stuur?

Wat is de juiste zithouding achter het stuur?

Goede zithouding in de auto

Wanneer je begint met het nemen van rijlessen, is een van de eerste dingen die je met de rijinstructeur door gaat nemen je zithouding. Wees je rijschool alvast een paar stappen voor! Wij geven je vijf tips over het aannemen van een goede rijhouding.

1. Rechtop zitten

Het is belangrijk dat je comfortabel rechtop kan zitten in de auto. Ga zo ver mogelijk met je bekken achterin de stoel zitten. Zorg er wel voor dat je voeten goed bij de pedalen komen, en dat je niet onderuit gezakt hoeft te zitten om je voeten erop te plaatsen. Wanneer het nodig is kun je steun in je onderrug creƫren, maar zorg er wel altijd voor dat je bekken recht staat.

2. Positie van de stoel

Zorg voor een juiste positie van de stoel. We hebben het al even gehad over de afstand tot de pedalen. Hier moet je goed bijkomen. Het is ook belangrijk dat je rugleuning goed staat. De juiste zithoek tussen de bovenbenen en de romp is ongeveer 90 graden. Zorg dat je het stuur goed vast kan nemen, zonder dat je schouders geforceerd raken omdat je ze te veel aan moet spannen. De bovenkant van de hoofdsteun moet ongeveer even hoog zijn als de bovenkant van je hoofd, en de afstand tussen je hoofd en de hoofdsteun mag niet meer zijn dan 5 centimeter.

3. Instellen van het autostuur

Ook het autostuur moet je goed instellen. Het is bij iedere auto mogelijk om het autostuur te verzetten, maar je moet wel even weten hoe het moet. Gelukkig helpt je instructeur je daar graag mee. Het stuur moet zo staan dat je het comfortabel vast kunt pakken, en je moet er ook voor zorgen dat je alle meters en instrumenten op het dashboard goed kunt lezen.

4. Spiegels goed afstellen

De spiegels zijn heel belangrijk voor het overzicht op de weg. Daarom moet je ze, voordat je aan je rit begint, goed afstellen. De spiegels staan goed wanneer jij het grootst mogelijke gedeelte van de weg kunt zien. Het is daarbij belangrijk dat je niet extra in je stoel hoeft te bewegen, of zelfs (een stukje) uit je stoel hoeft te komen om in de spiegels te kijken.

5. De hoogte van de gordel

De laatste tip die we je nog mee willen geven voor een goede zithouding, is de hoogte van de gordel. Wanneer deze te hoog of te laag staat, kun jij namelijk niet prettig rijden. Zorg dat de lijn die de gordel over je schouder loopt zo diagonaal mogelijk is. Als je gordel te laag onder de schouder zit, kan hij namelijk niet goed werken. Wanneer hij te hoog zit is hij juist weer hinderlijk in je gezicht of nek.

Reageren is niet mogelijk.