Het echte verhaal achter de limo

Het echte verhaal achter de limo

De oorsprong van de limousine

Heb jij ook wel eens een rit gemaakt in een echte limousine, of wil je dat toch zeker nog een keertje gaan doen? Waarom wil je dat eigenlijk. Ofwel: wat maakt een limousine zo aantrekkelijk? Heeft dat te maken met hoe ie eruit ziet? Of is het iets anders. Tijd dus om het ‘lange’ verhaal over de oorsprong van de limousine te vertellen. Ga er maar lekker voor zitten!

Ontstaan van de limousine

Vrijwel iedereen vermoedt dat de limousines zijn ‘roots’ heeft liggen in de VS. maar het zijn geen ‘roots’; het zijn ‘racines’. En dat is Frans! Het idee voor de limousine komt uit Frankrijk. Bijzonder toch?

Franse streek Limousin

In Frankrijk ligt de streek Limousin. Daar liggen onder andere de bekende steden Clermont-Ferrand en Limoges. In de middeleeuwen kleedden de lokale bewoners zich in lange kleden en gewaden met capuchon als het koud en nat was. Dat vond men wel een slim idee. Zo slim zelfs dat er koetsenbouwers op het idee kwamen om luxe koetsen te bouwen die voorzien waren van een gesloten dak voor de passagiers. Het deel van de koetsier was daarbij onoverdekt. Hij behoorde immers tot het werkvolk!

Verdere ontwikkeling in de VS

En dan komt toch de VS ineens in beeld. Het idee van de koets uit het oude Frankrijk werd uitgewerkt tot een heuse auto voor mensen met geld. Het werd een luxe auto met afgescheiden gedeelte voor de chauffeur (koetsier). Het was nog wel een auto van ‘normale’ lengte. Maar het was wel pure luxe! In 1928 ontstond de eerste echte limousine. Omdat muzikanten en bands comfortabel door het land vervoerd moesten worden, werd de ‘korte’ limousine ineens een lange ‘band bus’. Daar paste het hele gezelschap in met hun instrumenten. Dat bracht andere sterren, van onder ander het witte doek, op het idee om een auto te laten maken waar ze met hun privégezelschap in vervoerd konden worden ‘als sterren’. Zo viel je tenminste op bij aankomst bij een première. Die auto noemde men de ‘stretched limo’. Een lang verhaal kort: Wie dat niet deed, was geen ster.

Luxe vervoer voor iedereen

Tegenwoordig makkelijker om je in een limousine te laten vervoeren. Je hoeft er geen ster voor te zijn. Je kunt net doen alsof! Steeds meer mensen laten zich minimaal één keer in hun leven per limousine vervoeren, bijvoorbeeld voor een bruiloft of ander feest. Je kunt namelijk gewoon een limousine huren.

Wil je meer autonieuwtjes lezen? Dan kan hier.

Reageren is niet mogelijk.