Alles over het halen van het rijbewijs B

Alles over het halen van het rijbewijs B

Het behalen van een autorijbewijs

Kun jij niet wachten totdat je het rijbewijs B op zak hebt en eindelijk zelf met je auto op pad mag? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. Autorijden is namelijk niet alleen super leuk, maar het biedt je ook ontzettend veel vrijheid. Of je nu de auto nodig hebt voor je werk, of omdat je het gewoon handig vindt, het is altijd goed om je rijbewijs B op zak te hebben. In dit blog vertellen we alles over het behalen van je rijbewijs!

Beginnen met autorijlessen

Beginnen met rijlessen mag tegenwoordig al vroeg. Waar je jaren geleden nog 18 moest zijn voor je in de auto mocht stappen, kun je nu al op je 16e je eerste rijles volgen! Vanaf 16,5 jaar mag je namelijk beginnen. Tijdens een eerste rijles leer je de auto kennen, en wen je aan de rol van de bestuurder. Ook leer je je rijinstructeur kennen en ontdek je de manier waarop hij of zij lesgeeft. De instructeur maakt tijdens deze eerste les ook alvast een inschatting van het aantal lessen dat je ongeveer nodig zal hebben.

De kosten van het halen van rijbewijs B

Wat de kosten van het halen van je rijbewijs B precies zijn, zijn afhankelijk van een aantal factoren. Wij zetten een enkele van die factoren voor je op een rij:

  • Welke rijschool je kiest. Er zitten grote verschillen in de prijzen die rijscholen hanteren. Let op dat goedkoop vaak duurkoop is!
  • Wat voor soort lessenpakket je neemt. De lessen van een verkort pakket zijn vaak duurder, maar je hebt minder lessen nodig. Haal je je rijbewijs dan echter niet, dan ben je een stuk duurder uit dan wanneer je een standaard pakket kiest.
  • Op welke manier je de theorie voor je examen leert. Dat kan bijvoorbeeld via een online pakket, je kunt boeken kopen of je kunt lessen in een lokaal volgen.
  • Of je ervoor kiest of je een tussentijdse toets doet.
  • Of je een gezondheidsverklaring nodig hebt.

Volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten in 2019 kost het halen van je rijbewijs gemiddeld € 2.400,-.

Theorie- en praktijkexamen afleggen

Wil je je rijbewijs B halen, dan moet je natuurlijk zowel het theorie- en het praktijkexamen afleggen. Je mag al het theorie-examen afleggen wanneer je 16 bent. Al voor je met je eerste les begint, dus! Maar je hoeft het theorie-examen nog niet afgelegd te hebben voor je met rijles begint. Wij raden wel aan om in ieder geval al te beginnen met studeren, omdat je veel kennis in de praktijk toe kunt passen. Heb je je theorie gehaald? Dan blijft het diploma 18 maanden geldig. Heb je langer dan 18 maanden gewacht voor je het praktijkexamen afneemt? Dan zul je de theorie opnieuw moeten doen. Je kunt ervoor kiezen een tussentijdse toets (TTT) te doen. Die lijkt op het praktijkexamen, maar dat is het niet. Het is gericht op de bijzondere verrichtingen (omkeren, parkeren, stoppen, etc.). Die hoef je dan tijdens het uiteindelijke praktijkexamen niet te doen. De TTT is niet verplicht, maar is voor veel mensen wel een opluchting.

Een goede rijschool vinden

Ga jij beginnen met rijlessen om je rijbewijs B te halen? Dan is het wel belangrijk dat je hiervoor een goede rijschool inschakelt. Je kunt hierbij enkel op de prijs letten, maar zoals we eerder al genoemd hebben is goedkoop vaak duurkoop. Onze tip is om een proefles aan te vragen. Tijdens deze les leer je de auto en, zeker niet onbelangrijk, de instructeur kennen. Je zit er immers flink wat uren naast in de auto, dus een goede klik is veel waard. Ook ontdek je tijdens de proefles of de lesmethode bij je past.

Heb jij nog vragen over het halen van het rijbewijs B? Neem gerust contact met ons op.

Reageren is niet mogelijk.